Budú obyvatelia SR živým štítom vojsk USA?

9. apríla 2021, emil, Nezaradené

V súvislosti s dynamickým vývojom a stupňovaním napätia medzi Ukrajinou a Ruskom, ako aj podielom USA na tomto stave sa vôbec nespomína otázka budovania vojenských základní USA na území SR v Kuchyni a na Sliači. O stave v oblasti pripravovanej zmluvy medzi SR a USA aj vďaka priorite téme pandémie vzniklo informačné vákuum, ktoré vyhovuje zodpovedným zložkám na Slovensku a myslím si, že takáto otázka nie je iba záväzkom súčasnej vlády alebo parlamentu, ale aj trvalým záväzkom všetkých občanov, ktorí budú znášať jej dôsledky. Treba si uvedomiť aj to že návrh vznikol z iniciatívy USA a môžeme si všetci iba domýšľať dôvody tejto iniciatívy. Ako podporné argumenty pre moje tvrdenie je možné uviesť najmä nasledovné:

-s pobytom cudzích vojsk máme negatívne skúsenosti a dobrovoľne sa chceme k problémom v tejto oblasti vrátiť

-armáda USA neopúšťa svoje základne v cudzích krajinách nikde vo svete-výnimku tvorí Vietnam- ale vieme čo ich to stálo

-pri konfliktnom pôsobení USA sa môžeme stať obeťou prípadných odvetných akcií

-správanie sa veľvyslanectva USA na Slovensku a rešpektovanie platnej legislatívy je už známe/napr. oplotenie na Hviezdoslavom námestí/.

-pri politike USA na Ukrajine a vojenskom zapojení sa dokonca obyvatelia môžu dostať do polohy živého štítu pri prípadných protiúderoch na ich základne.

-treba mať na pamäti, že zmluva o základniach, znamená trvalú stratu zvrchovanosti SR.

Z uvedených dôvodov je bezpodmienečne nutné poznať zo strany občanov návrh zmluvy pred jej schválením a prípadné schválenie musí byť vopred potvrdené referendom.