Založ si blog

Dôveryhodnosť Policajného zboru.

V zákone o Policajnom zbore/ ďalej PZ/ v §2  o úlohách Policajného zboru je uvedená ako nosná úloha PZ „spolupôsobí pri ochrane základných práv a slobôd, najmä pri ochrane života, zdravia, osobnej slobody a bezpečnosti osôb a pri ochrane majetku“. Z nej sa odvíjajú ostatné úlohy ktoré PZ plní.

A teraz v súvislosti s dôveryhodnosťou PZ pár poznámok k „ Vyhláseniu prezidenta PZ zo dňa 4.2.2021:

-súhlasím, že najdôležitejšou úlohou v súčasnosti je potreba zvýšenia dôveryhodnosti PZ. Otázkou je ako to dosiahnuť. Myslím si, že cestou k dosiahnutiu cieľa je kvalitné plnenie úloh zo zákona o PZ na všetkých úrovniach.

-ochrana života a zdravia však nespočíva iba v kontrole nosenia rúšok a dodržiavania zákazu vychádzania. Zaoberá sa niekto v PZ aj príčinami vysokej úmrtnosti občanov SR na covid 19 z pohľadu plnenia resp. neplnenia úloh v oblasti zdravotníctva/Trestný zákon §149-165/?Ak je úmrtnosť na covid 19 v SR 10násobne vyššia ako v Bangladéši- je naše zdravotníctvo 10násobne horšie, ak áno, kto takéto zhoršenie zavinil, výdavky sa za roky podstatne zvýšili/ čo tak pozrieť sa na Zajacove reformy a ich dopady na kvalitu a výdavky-ako skončilo vyšetrovanie podozrení na spáchanie trestných činov?/. A ako je to so včasnosťou prijímania opatrení a kvalitou riadenia včítane liekovej politiky- takisto z pohľadu Trestného zákona? Aj o tom sú úlohy polície v oblasti ochrany života a zdravia občanov a tu sa v súvislosti s pandémiou nekoná, alebo tam požiadavky verejnosti nesmerujú? Veď ide o životy našich občanov a čo je dôležitejšie. Kde je NAKA? Prečo nekoná?

-na rozdiel od pána prezidenta si nemyslím, že v súčasnosti je potrebné mimoriadne vyzdvihovať prácu vyšetrovateľov, ktorí deň-noc pracujú na prípadoch zatýkania „veľkých rýb“ po ktorých volá „verejnosť“/myslené tzv. mienkotvorné média/. „Verejnosť“ donedávna vychvaľovala aj vyšetrovateľov, ktorí 5 resp. 8 rokov pracovali na kauze „Gorila“ a nevyšetrili nič- dokonca aj po svojom odchode konali v rozpore so zákonom a morálkou a napriek tomu sa podieľajú dnes aj na práci parlamentu.

-nepochopil som ani prečo pán prezident osobitne vyzdvihol prácu policajtov Lynx komanda, keď sledujem správy a ich úlohy podľa §67 zákona o PZ, tak ich využívanie sa mi nejaví vo verejnosti známych akciách ako opodstatnené.

-Tých, ktorých pán prezident vyzdvihuje sú hrdinami pre niektoré „mienkotvorné“ média. Pre mňa sú skôr hrdinami tí policajti, ktorých nemenoval a ktorí napĺňajú úlohy PZ vo vzťahu k občanom a nie iba k želaniam „verejnosti“.

K zvyšovaniu dôveryhodnosti určite neprispieva ani sústavný riadený únik informácií a následný nezáujem, alebo neschopnosť zistiť jeho zdroje a následne vyvodiť z toho zodpovedajúce personálne a trestnoprávne závery.

Rovnako k rastu dôveryhodnosti neprispieva neodôvodnená aktivita polície v oblasti zákrokov voči občanom vyjadrujúcim pokojným spôsobom nesúhlas s postupmi súčasnej vlády SR a ich dopadmi na občanov /napr. protest 20.2.2021/. Dá sa v tejto súvislosti uvažovať aj o zneužívaní policajtov na riešenie politických chýb vlády? To predsa polícií zo zákona neprináleží. A zároveň pritom absolútna nečinnosť pri ochrane základných práv a slobôd občanov aj prehliadaním nečinnosti v oblasti ochrany životov a zdravia na úseku riadiacich zdravotníckych inštitúcií.  

Kto môže za súčasnú situáciu? A kto za to zaplatí?

05.03.2022

Raz sa budeme za dnešok všetci hanbiť. Za svoje postoje a za konanie našich politikov a to, že sme im nechali voľné ruky v ich konaní vojnových štváčov. A výsledkom okrem iného bude naša chudoba a ešte väčší diktát USA v Európe a vo svete. Ako hlboko musíme ešte padnúť, aby sme sa poučili? Občanov na Ukrajine je mi ľúto a treba [...]

Gorila sa asi vyparila.

13.06.2021

V súvislosti so stále prezentovaným heslom o rozviazaní rúk polícií a prokuratúre a aktivitami NAKA sa otvára čoraz viac otázka-čo sa stalo s „Gorilou“? Je to jedna z najväčších zlodejín v slovenskej ekonomike. V nedávnej minulosti bola neustále predmetom médií a sťažovali sa naši „najslávnejší a najlepší [...]

Zmestia sa niektorí policajti do kože?

21.05.2021

Dnes prebehla médiami informácia o neúspešnom pokuse zásahovej jednotky Úradu inšpekčnej služby zadržať bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana. Čo človeka zarazí, je postup-vylomenie dverí a zásah o 05,00 hod- metódy používané voči nebezpečným páchateľom. Kto zaplatí škodu na dverách a zárubni, ako zabezpečia policajti UIS byt proti prípadnému [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 67818x
Priemerná čítanosť článkov: 2949x

Autor blogu

Kategórie