Založ si blog

Kto chráni občana?

Z môjho pohľadu právo v podmienkach štátu predstavujú spravodlivé, jasné zákony, polícia, ktorá koná v prípadoch ich nedodržovania, prokuratúra, ktorá stráži zákonnosť postupov a dohliada na prácu vyšetrovateľov a súdy, ktoré spravodlivo, nezávisle a s rovnakou latkou vynášajú rozsudky iba na základe predložených dôkazov a bez „zohľadňovania“ záujmu „mienkotvorných“ médií alebo tzv. verejného záujmu.

Dôveryhodnosť polície, prokuratúry a súdov je odrazom konania týchto orgánov v konkrétnych prípadoch. Na ich dôveryhodnosť vplýva aj práca novinárov a informácie, ktoré by mali byť poskytované bez skresľovania a vytrhávania z kontextov.

Ako však veriť, že polícia funguje nestranne pri uplatňovaní zákona keď:

1/ riadené účelové úniky informácií svedčia o politickom zafarbení policajtov zaangažovaných vo vyšetrovaní trestnej činnosti a sú v rozpore s morálkou aj zákonom 

2/ zarážajúca je neschopnosť a nezáujem, alebo strach zo strany nadriadených vyšetriť úniky a vyvodiť z nich zodpovedajúce trestnoprávne a personálne dôsledky

3/ Inšpekcia podľa konania resp. nekonania v týchto prípadoch v praxi nefunguje a čo je ešte horšie absolútne nekoná voči policajtom niektorých útvarov a ťažisko jej činnosti sa sústreďuje na radových policajtov základných útvarov polície, alebo na plnenie objednávok „verejnosti“.

4/ dnešným videním a postupom NAKA sa v človeku vytvára dojem, že polícia najskôr zadrží páchateľa a až potom začína pátrať po tom čo vlastne spáchal. Takýmito postupmi sa hrá divadlo aj metódou riadených únikov s pomocou spriaznených „novinárov“, aby verejnosť nevenovala pozornosť a aby sa zabudlo na skutočné kauzy kde prichádza štát o peniaze a majetky.

5/ polícia má ruky rozviazané a napriek tomu sa zlodejčiny z privatizácie, ktorých ukážkou je aj kauza Gorila stále nevyšetrujú ani podozriví nie sú v kolúznej väzbe. Čaká sa na premlčanie, alebo je príčinou iba to, že ešte nedošiel pokyn. Možno ani nedôjde. Alebo treba počkať kým stihnú majetky previesť do zahraničia, či vysporiadať BSM?

6/ Prečo neboli vyvodené závery za smrť svedka-kajúcnika Bohma, veď vyšetrovateľ aj prokurátor svojim postupom spáchali trestný čin a vzhľadom na reálne riziko ovplyvňovania svedkov a možnosť zametania stôp, nemala byť uplatnená väzba? Pravidlá majú predsa platiť pre všetkých rovnako. Prečo inšpekcia nekonala? Kto bude vyšetrovať inšpektorov?       

7/ nerovnosť v prístupe k podozrivým z trestnej činnosti- drobný príklad požiadavka na väzbu za 20 rokov starú kauzu Fatima a chodenie Kajúcnikov po slobode, resp. nevyšetrovanie trestných činov, ktoré sú známe aj z médií.

8/ Z médií je známy ešte jeden prípad, kde aj človek s bežným prehľadom z tlače pochybuje o práci polície- prípad smrti Violy Macákovej. Odôvodnenie zastavenia vyšetrovania svedčí o nezáujme a nehovorení pravdy zo strany polície. Že pôsobnosť polície je výberová naznačuje aj prípad bývalej 1. námestníčky GP za nedodržanie karantény a súbežné rovnaké porušovanie zo strany niektorých politikov koalície prehliada.

9/ Zábery zo zatýkania, prevozov a zásahov NAKA – veľké komandá maskovaných, samopalmi ozbrojených policajtov, spútané osoby, ktoré nikoho nemôžu ani vo sne ohroziť. Javí sa to ako neodôvodnené používanie sily zo strany polície a prebytok kapacity policajných síl na tomto úseku. Rovnako účasť médií pri zatýkaniach, nerešpektovanie prezumpcie neviny. Takýto je obraz polície dnešných dní- herci v spolupráci s „mienkotvornými“ novinármi v službách politikov- napriek tomu, že polícia má rozviazané ruky- obidve skupiny s pocitom/ aj s prísľubom/ beztrestnosti. Polícia má občana chrániť a pomáhať mu a nie hrať divadlo.

Stále však verím v poctivý prístup k plneniu poslania policajta zo strany veľkej väčšiny príslušníkov Policajného zboru a uvedené príklady poškodzujú aj ich dobré meno vo verejnosti a je potrebné aby sa stali minulosťou aj s ich nositeľmi.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Kto môže za súčasnú situáciu? A kto za to zaplatí?

05.03.2022

Raz sa budeme za dnešok všetci hanbiť. Za svoje postoje a za konanie našich politikov a to, že sme im nechali voľné ruky v ich konaní vojnových štváčov. A výsledkom okrem iného bude naša chudoba a ešte väčší diktát USA v Európe a vo svete. Ako hlboko musíme ešte padnúť, aby sme sa poučili? Občanov na Ukrajine je mi ľúto a treba [...]

Gorila sa asi vyparila.

13.06.2021

V súvislosti so stále prezentovaným heslom o rozviazaní rúk polícií a prokuratúre a aktivitami NAKA sa otvára čoraz viac otázka-čo sa stalo s „Gorilou“? Je to jedna z najväčších zlodejín v slovenskej ekonomike. V nedávnej minulosti bola neustále predmetom médií a sťažovali sa naši „najslávnejší a najlepší [...]

Zmestia sa niektorí policajti do kože?

21.05.2021

Dnes prebehla médiami informácia o neúspešnom pokuse zásahovej jednotky Úradu inšpekčnej služby zadržať bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana. Čo človeka zarazí, je postup-vylomenie dverí a zásah o 05,00 hod- metódy používané voči nebezpečným páchateľom. Kto zaplatí škodu na dverách a zárubni, ako zabezpečia policajti UIS byt proti prípadnému [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 68321x
Priemerná čítanosť článkov: 2970x

Autor blogu

Kategórie